Veteranski centar

Šibenik
Vremenski period
2018. glavni projekt
2018. izvedbeni projekt
2021. realizacija
Bruto površina
5500 m2
Status
izvedeno
Opis projekta
Veteranski centar Šibenik nalazi se na prostoru nekadašnje vojarne, otprilike 200m od mora u istočnom dijelu Šibenika.
Dio je projekta Ministarstva branitelja za pružanje sveobuhvatne skrbi braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata.
Na lokaciji površine 25.000 m2 nalazi se objekt za smještaj oko 150 korisnika, sa svim pratećim sadržajima potrebnim za psihofizičku rehabilitaciju. Njegovu okosnicu čini troetažni prostor s lobijem, recepcijom te galerijama povezanim mostovima na prvom i drugom
katu. Uz navedeno, u prizemlju su smješteni kuhinja s restoranom i caffe barom, rekreacijski sadržaji poput prostora za tjelovježbu i terapijskog bazena te sobe za stopostotne ratne vojne invalide.
Na katovima, uz galeriju na jugu, smješteni su zajednički prostori s velikim dnevnim boravkom i prostranom terasom, dok su krila rezervirana za sobe korisnika s balkonima te pratećim sadržajima poput
čitaonice i čajne kuhinje.
U središtu rekonstruiranog objekta je formiran mali, kontemplativni prostor kapelice, posve ogoljen od svakog viška i dekora te mediateka.
Na istočnom dijelu je zamjenom i otvaranjem drveno krovište integrirano u interijer, čime je stvoren velik, fleksibilan, vizualno bogat prostor za organizaciju radionica.
Autori arhitektonskog rješenja
Nikola Vulić, mag.ing.arch.
Ivan Vulić, dipl.ing.arh.
Projektant arhitektonskog projekta
Nikola Vulić, mag.ing.arch.
Projektantski tim
MARIT HOLTEN d.o.o.
GROUND ZERO d.o.o.
EL-TEAM 71 d.o.o.
Investitor
Ministarstvo hrvatskih branitelja
Glavni izvođač
STRABAG