Vinarija "ZLATNI RAT"

Grabica, Brač
Vremenski period
2015.
Bruto površina
1800 m2
Status
idejno rješenje
Opis projekta
Nakon uspješne realizacije vinarije "Jako Vino" u Bolu na Braču, investitor nam je povjerio izradu projekta nove, veće vinarije na Braču.

Ovaj put, lokacija predviđena za vinariju nalazi se u neposrednoj blizini nedavno posađenih vinograda na predjelu Grabica.
Unatoč naporima i nastojanjima investitora, zbog ograničenja nametnutih zakonima i prostorno-planskom dokumentacijom, vinariju jednostavno nije bilo moguće smjestiti u vinograd, gdje bi joj objektivno bila odgovarajuća lokacija.
Vinarija jest u blizini vinograda, ali ne i u samom vinogradu, nego u gospodarskoj zoni, od vinograda udaljenoj nekoliko stotina metara.
Uz standardne probleme funkcionalne organizacije vinarije, upravo želja da se prevlada ova dislociranost predstavljala je i najveći projektantski izazov.

Kompozicijski, vinarija se sastoji od apstraktne kompozicije bijelih kristaličnih kubusa, koji su položeni na postojeće kote terena.
Oblikovanjem i razvedenom kompozicijom je mjerilo objekta smanjeno, približeno matrici tradicionalne arhitekture Brača.
Zatečeni nagib terena, u blagom padu prema sjeveru, je zadržan. Tehnološki prostori su s južne strane ukopani su u teren, čime je smanjena insolacija, a sjeverni dijelovi su na razini terena i gospodarskog dvorišta.

Reprezentativni dio vinarije smješten je u prednjem, istočnom dijelu čestice.
Ulaz, koncipiran kao pješački most, vodi posjetitelja od parkinga, iznad deniveliranog terena, vodi na terasu.
Zamišljena kao prostor za boravak posjetitelja na otvorenom, terasa je natkrivena pergoladom, a s nje se preuža pogled na jugozapad, prema vinogradima.
Sa sjeverne strane terase se kroz potpuno ostakljenu stijenu pristupa u zatvoreni dio kušaonice, odakle se kao s platforme vidi prostorija za barrique bačve.
Ovaj bilateralno orijentiran prostor terase i kušaonice, u kojem posjetitelj s jedne strane gleda na vinograd kao uvod u nastajanje vina, s druge strane na bačve kao sam proces nastajanja, istovremeno kušajući vino kao finalni proizvod, smatramo uspješnim odgovorom na problem dislociranosti vinarije.

Proizvodni i gospodarski prostori vinarije i gospodarsko dvorište smješteni su u zapadnom dijelu kompleksa, i do njih se pristupa internom prometnicom.
Različite faze proizvodnje i skladištenja vina organizirane su tehnološki racionalno, a funkcionalni zahtjevi za različitim visinom pojedinih prostora logično se reflekiraju u razigranoj kompoziciji kubusa.

Vip kušaonica smještena je u zasebnom prostoru uz terasu, s najatraktivnijim pogledima na vinograde.
Internim stubištem i podzemnim hodnikom kušaonica je povezana s podrumskim arhivom, uredima i tehnološkim prostorima, što uz tehnološke i funkcionalne veze nudi brojne mogućnosti za organizaciju turističkih obilazaka vinarije.
Autori arhitektonskog rješenja
Ivan Radeljak, dipl. ing. arh.
Investitor
Jako Vino d.o.o. Bol